Aki Linnanahteen rintamamiestalon maanrakennus- ja pohjatyöt on tehty eikä yllätyksiltä vältytty
Aki Linnanahteen kesäkoti on vuonna 1947 rakennettu rintamamiestalo ja kun perhe halusi uudistaa kellarikerroksen saunaosaston täysin, alkoi suuri ja monivaiheinen urakka. Kellarikerros oli matala, kolkko ja kostea, eli rakennus kärsi tyypillisistä rintamamiestalon ongelmista: puutteellinen salaojitus, vedeneristys ja kapillaarikerroksen puuttuminen, jotka yhdessä aiheuttivat kellarin sopimattomuuden asuinkäyttöön. Suunnitelmat olivat selvät, mutta kaivuutyön edetessä törmättiin yllätyksiin.
Rintamamiestaloille ja 40-50-luvun taloille on tyypillistä, että rakennuksissa on kellarit. Niitä on alkuperäisen käyttötarkoituksen mukaan käytetty nimenomaan kellarina ja varastotilana, ja pesutilat olivat sijoitettu pihasaunan yhteyteen ulkorakennukseen. Rakentamisen modernisoiduttua kellaritiloja alettiin kunnostaa kylpyhuoneiksi ja saunatiloiksi, mutta usein ei huomioitu esim. perusmuurin eli kellarin seinien vesieristyksestä tai kapillaarista, jossa maaperän kosteus nousee huokoisen maa-aineen johdosta rakenteisiin muodostaen rappeumia. Akin kesäasunto on hyvä esimerkki tästä ja jotta taloon saataisiin nykyisiä rakennusmääräyksiä vastaava saunaosasto, olisi alettava laajamittaiseen remonttiin, johon kuuluu talon salaojajärjestelmän uusiminen, kellarin kaivaminen syvemmälle, uudet perustukset ja alapohja sekä asianmukainen eristäminen.
Suunnittelu ja rakennuslupien hakeminen
Näin laajamittaisen remontin toteuttamiseen vaaditaan aina rakennuslupa sekä asianmukaiset piirustukset ja suunnitelmat. Kellarikerroksen syventäminen tarkoitti myös talon kivijalan syventämistä ja viemäröinnin uusimista. Kun viemäröintiä siirretään sisätiloissa alaspäin, tulee välittömästi eteen myös talon ulkopuolisten viemäröintien uusiminen, jotta pystytään toteuttamaan tarvittavat kaadot ja viemäri vetää. Saneerauskohteissa onkin hyvin tyypillistä, että yksi korjauskohde johtaa toiseen jne. Vanhan remontointi edellyttää yleensä domino-efektin hyväksymistä.
Rakennusprojektiin valittiin vastaava mestari ja KVV-valvoja, joka vastaa kiinteistön vesi- ja viemärilaitteistojen asennuksista ja niiden valvonnassa. Aki on ollut erittäin tyytyväinen valittuihin ammattilaisiin ja kiittelee projektin sujuvaa hoitamista ja hyvää yhteistyötä. Aika pian projektin alettua tuli selväksi, että vastaavan mestarin valinnassa ei kannata tinkiä, vaan ammattitaitoinen, luotettava ja sitoutunut henkilö on kultaakin kalliimpi remontin onnistumisen kannalta. Rakennuslupaa varten teetettiin rakenne-, julkisivu-, LVI- ja pihakuvat. Lupakäsittelyyn varattiin aikaa reilusti, sillä käsittelyajat saattava kuntakohtaisesti olla pitkiä. Kärsivällisyyttä vaaditaan jokaiselta rakentajalta, sillä joskus rakennuslupien saaminen saattaa kestää jopa vuoden.
Kellarin ja salaojan kaivamista yllätysten kera
Talo oli alkujaan rakennettu liian alhaalle, joten kun haluttiin kellarikerros normaaliin huonekorkeuteen, tuli kellarista ja luonnollisesti myös talon ympäriltä kaivaa maata pois laajalta alueelta ja syvältä, jotta salaojitus saatiin perustusten alatason alapuolelle. Pian kaivuutyön edetessä huomattiin, että talo ei oltukaan perustettu anturan päälle, vaan savimaan päälle oli asetettua kiviä ja näiden päälle oli valettu perusmuuri. Tämä yllätti niin Akin, vastaavan mestarin kuin urakoitsijankin. Tämä tarkoitti sitä, että vanhan perustuksen alta kaivettiin maata ja kiveä pois aina 1-2 metriä kerrallaan ja tilalle valettiin antura ja lisäperustusta vanhaan perustukseen asti. Tämä oli työlästä, mutta vaihtoehtojakaan ei ollut. Kaivuu pystyttiin toteuttamaan ulkopuolelta koneella, mutta paljon jouduttiin turvautumaan myös lapiotyöhön.
Kellarista kaivettiin maata pois n. metrin syvyydeltä. Tämä kaivuutyö suoritettiin täysin käsin, sillä konetta ei tilaan saatu. Kun tarvittava syvyys saavutettiin pohjalle levitettiin kerros katkaistua sepeliä (8-16 mm), jotta vesi liikkuu lattian alla salaojia kohti, eikä nouse rakenteisiin kapillaarisesti. Sepelin päälle asennettiin eristeet ja lattialämmityksen putkitukset, ja sen jälkeen olikin lattiavalun vuoro. Samalla uusittiin myös viemäröintijärjestelmä.
Yhteensä kellarista ja rakennuksen ympäriltä kaivettiin 35-40 kuorma-autokuormallista sekamaata, jossa oli savea, kiveä ja vanhan perustusten ja salaojaputkien palasia, joten sitä ei pystytty hyödyntämään täyttömaana. Tilalle tuotiin sepeliä ja puhdasta multaa, joilla piha muotoiltiin niin, että vesi valuu pois talosta. Salaoja- ja sadevesijärjestelmät asennettiin ennen maantäyttöä ja vedet ohjattiin tontilla olevaan imeytyskenttään.
Nyt kun Akin talossa on perusasiat kunnossa, eli toimiva salaojajärjestelmä, kunnon perustukset ja kellarin lattia oikein rakennettuna, voidaan aloittaa saunaosaston pintatyöt. Puutarha saatiin muotoiltua toivotulla tavalla ja samalla voitiin tehdä myös tarvittavat perustukset terassille ja aloittaa terassin rakentaminen.