Ulkoporealtaan valinta, asennus ja käyttö
Ulkoporeallas on iso ostopäätös ja ennen kuin pääsee ensimmäiseen kylpyyn, pitää huomioida monia eri asioita. Kokosimme tämän tietopaketin helpottamaan juuri sen oikean ulkoporealtaan valintaa, sekä kertomaan tarkemmin mitä altaan asennus, käyttöönotto ja ylläpito vaativat.
Ulkoporealtaan valinta - mitä pitää ottaa huomioon?
Ulkoporealtaiden valikoima on valtava. Erilaisia merkkejä, malleja ja ominaisuuksia on laidasta laitaan, samoin hinta vaihtelee paljon – mistä pitäisi lähteä liikkeelle?
Mieti minkä kokoinen allas pitää olla
Miten ja kenen kanssa ulkoporeallasta käytetään? Pohdi kuinka monta henkilöä pitäisi mahtua kylpemään samaan aikaan. Samassa yhteydessä kannattaa päättää haluaako mallin, jossa on vain istumapaikkoja vai mahdollisesti 1-2 makuupaikkaa. Huomioi istumapaikkojen ja altaan fyysisen koon lisäksi ulkoporealtaan syvyys: matalassa altaassa pitkien ihmisten olkapäät jäävät luultavasti veden pinnan yläpuolelle. Syvyydeltään 215 cm ja sitä syvemmät altaat soveltuvat parhaiten pitkille ihmisille.
Ulkoporealtaan ominaisuudet ja lisätarvikkeet
Altaan hierovat ominaisuudet ovat useimmin yksi tärkeimmistä valintakriteereistä. Huomioi ulkoporealtaan valinnassa suuttimien määrä verrattuna pumppujen tehoon. Jos pumpun teho on suuttimien määrään nähden pieni, jää hierovat ominaisuudet lievemmäksi. 2 kW pumppu on usein riittävän tehokas tuottamaan hieromatehon 25-30 suuttimelle. Hierontateho laskee merkittävästi, jos suuttimien määrä on tätä suurempi ilman, että pumpun tehoa tai niiden määrää kasvatetaan. Jos haluat tunnelmallista poreilua hieronnan sijaan, riittää teholtaan vaatimaton pumppu.
Ulkoporealtaan vesi saadaan asetettua sopivaan lämpötilaan lämmittimellä. 3 kW lämmitin on jo tehokas lämmittämään ja ylläpitämään isommankin altaan veden lämpimänä kovilla pakkasilla. Pienempiin altaisiin riittää tavallisesti 2 kW lämmitin. Tehokas, 3 kW lämmitin lämmittää vettä n. 1-2 astetta tunnissa ja kun lämmittimen tehosta tingitään, näkyy tämä luonnollisesti heti lämmitysajassa.
Tärkein lisävaruste on ulkoporealtaan kansi sekä mekanismi, jolla kantta liikutetaan. Laadukas kansi eristää hyvin ja säästää veden lämmityskuluissa. Kantta voidaan siirrellä ilman mekanismia, mutta se on usein painava. Kannen siirtelyssä kannattaa huomioida ulkoporealtaan ympäristö: siistille terassille seinän tai kaiteen viereen pystyyn siirrettävä kansi pysyy ehjänä ja puhtaana. Jos allas on sijoitettu nurmen tai hiekka-alueen viereen, voi kansi helposti kulua rikki ja kantta siirrettäessä takaisin altaan päälle, altaaseen voi joutua roskia tai hiekkaa.
Kannen kippimekanismi keventää kannen siirtämistä. Huomioi kuitenkin, että mallista riippuen kansi jää altaan viereen pystyyn estäen näkyvyyden. Joissain malleissa kansi laskee alas, ja tämä tulee huomioida etenkin terassiin upotettujen ulkoporealtaiden kohdalla. Terassiin pitää tällöin tehdä kantta varten syvennys tai terassilaudat tulee olla irrotettavia.
Useissa malleissa ulkoporealtaan veden pitää puhtaana perussuodatuksen lisäksi otsonaattori, joka desinfioi veden hapettamalla bakteereita. Otsonaattori toimii ulkoporealtaan puhdistuskierrossa, eikä sen välitön vaikutus ulotu muualle altaaseen. Otsonaattori tekee altaan käytöstä ja vedenhoidosta helpompaa. Lisäksi veden puhtaanapidossa tarvitaan vedenhoitoaineita sekä suodattimet.
Luksusta ulkoporealtaan käyttöön tuovat esimerkiksi mallikohtaisesti saatavilla olevat LED-valaistus ja Bluetooth-kaiuttimet. Joissain porealtaissa on myös WiFi-yhteys, joka tekee altaan käytöstä kätevää, varsinkin jos allas on vapaa-ajanasunnolla. Yhteyden avulla voidaan esimerkiksi nostaa tai laskea altaan lämpötilaa. Tämä ominaisuus on kätevä ja säästää käyttökustannuksissa, kun altaan ollessa käyttämättömänä mökillä, voi lämpötilan laskea alemmaksi etäyhteydellä. Kun taas on suunnitelmissa mennä mökille kylpemään, voi etukäteen nostaa lämpötilan sopivaksi.
Ulkoporealtaan hinta ja ylläpitokustannukset
Ulkoporealtaan hintaan vaikuttavat fyysisen koon lisäksi eristys, vesipumppujen ja lämmittimien teho, sekä suuttimien määrä. Näin ollen altaissa tavallisesti laatu maksaa. Hankintakustannukset kuitenkin kompensoituvat jonkin verran altaan kulutuksessa: hyvä eristys näkyy sähkölaskussa.
Taloon.comissa myytävät ulkoporealtaat ovat kaikki suunniteltuja ympärivuotiseen käyttöön, ja niissä on hyvä eristys. Etenkin Aresso- ja Wellis-ulkoporealtaissa on talvikäyttöön kiinnitetty erityisen paljon huomioita ja niiden eristykset ovat markkinoiden laadukkaimpia. Valikoimassamme olevissa altaissa on käytössä korkealaatuiset Gecko®- tai Balboa®-ohjausjärjestelmät ja lämmittimet, jotka ovat niin ikään suunniteltuja kestämään pohjoisissa olosuhteissa, vuodesta toiseen.
Ulkoporealtaan käyttökustannuksiin vaikuttaa altaan koko, eristys, vuodenaika, sähkön hinta sekä käytön määrä. Sähkönhinnan vaihtelun, käyttöasteen ja eri allasmallien ominaisuuksien vuoksi vuosikustannuksia on vaikea laskea, mutta karkeasti arvioituna ulkoporealtaan sähkökustannukset ovat n. 300-600€ vuodessa. Sähkönkulutukseen voi vaikuttaa esim. pitämällä altaassa alempaa lämpötilaa, jos se on kauan käyttämättä, ja huolehtimalla, että kansi on kunnolla paikoillaan, kun allas ei ole käytössä. Lisäksi kustannuksia aiheuttaa altaanhoitotuotteet ja suodattimet.
Mitä ulkoporealtaan asennuksessa pitää ottaa huomioon?
Jotta ulkoporeallas toimii moitteettomasti ja pysyy ehjänä myös talven pakkasilla, pitää se asentaa oikein ja huolellisesti. Useimmissa kohteissa asennus edellyttää sähköasentajan toteuttamia sähkövetoja ja routimattoman, tasaisen pohjan rakentamisen altaalle. Taloon.comista saat tilattua myös ulkoporealtaan asennuksen eri asennussisällöillä. Tarvittaessa toteutamme kaiken asennukseen liittyen, aina sopivan asennuspaikan suunnittelusta sähkötöihin, altaan siirtoon ja veden täyttöön asti.
Ulkoporealtaan sijoittaminen
Ulkoporeallas vaatii aina tasaisen, routimattoman asennuspaikan. Muuten allas voidaan asentaa melkein mihin vaan: terassin yhteyteen, parvekkeelle tai patiolle. Mieti olisiko allas mahdollista sijoittaa lähelle pesutiloja, jolloin kulku kylpyhuoneesta altaaseen olisi kätevää ja siistiä. Ulkoporealtaan vedet vaihdetaan pari kertaa vuodessa, joten altaan sijoituspaikkaa miettiessä kannattaa suunnitella myös altaan tyhjentämisen käytännöllisyys.
Jos allas asennetaan terassin, parvekkeen tai pation päälle, pitää ottaa huomioon pohjan kantokyky, kun altaan paino, vesimassa ja ihmisten paino lasketaan yhteen. Normaalirakenteinen, 50 cm koolauksin ja tukirakentein rakennettu puuterassi kestää tavallisesti kuorman hyvin, mutta rakenteiden kestävyys kannattaa varmistaa etukäteen ammattilaiselta.
Huomioi ulkoporealtaan sijoituspaikkaa valittaessa, että altaan ympärillä pitäisi olla tarpeeksi tilaa turvalliselle kululle ja mahdollisille huoltotoimenpiteille. Jos allas sijoitetaan avoimelle pihalle, terassinpätkän tai kävelypolun rakentaminen altaalle kulkemista varten pitää ruohon ja hiekan poissa kylpyvedestä.
Ulkoporeallas voidaan myös upottaa terassiin. Helpoin tapa on sijoittaa allas terassin reunaan ja jatkaa vanhaa terassia porealtaan ympärille. Terassiin voidaan myös sahata altaalle sopivan kokoinen reikä, ja tehdä asennusalustan perustustyöt terassin alle. Terassin kantavuus on hyvä varmistaa, kun rakenteisiin tehdään reiän teon yhteydessä muutoksia. Upotuksen yhteydessä tulee myös huomioida sujuva pääsy ulkoporealtaan huoltoluukulle sekä kannen avausmekanismin soveltuvuus. Huoltotoimenpiteitä ja kannen avautumista varten voi terassiin rakentaa syvennyksen, tehdä terassirakenteista irrotettavia tai sijoittaa allas terassin reunalle niin, että altaan huoltopaneeli saadaan ongelmitta auki ja kannelle on tilaa aueta altaan sivulle.
Ulkoporeallas toimitetaan toimitusositteeseen ja puretaan kuljetusautosta pihaan. Altaan siirtäminen asennuspaikalle kannattaa miettiä jo etukäteen. Ulkoporealtaat painavat mallista riippuen 200-1200 kg ja isolla porukalla kantamalla allas on siirrettävissä pieniä matkoja. Varsinkin tiheään asutetuissa rivitaloalueilla altaan siirtämisessä asennuspaikalle voidaan tarvita Hiab-nosturia. Nosturin avulla säästetään myös paljon aikaa kohteessa kuin kohteessa ja vältytään mahdollisilta tapaturmilta.
Ulkoporealtaan asennusalusta
Ulkoporealtaan asennus edellyttää yleensä jonkin verran pohjatöitä, sillä alustan on oltava tukeva, suora ja routimaton. Huolellisesti tehdyt pohjatyöt varmistavat, että ulkoporeallas toimii oikein ja tuotteen takuuehdot täyttyvät. Alustamateriaaleiksi suositellaan soraa, betonia ja kivilaattaa. Taloon.comista tilattava ulkoporealtaan laajassa asennuskokonaisuudessa teemme myös pohjatyöt puolestasi.
Hyvä asennusalusta on myös helppo tehdä itse:
- Kaiva maa-ainesta pois n. 30 cm syvyydeltä.
Tee asennusalueesta tarpeeksi iso tilaamallesi ulkoporeammeelle. Tee pohjasta vähintään 10 cm allasta leveämpi. - Täytä kuoppa 0-16 mm raekoon soralla ja tiivistä pinta hyvin.
Tarkista vatupassilla, että sorapeti on täysin suora ja tasainen. - Laita sorapedin päälle 5-10 cm eristelevyt (esim. Finnfoam tai uretaanilevy).
- Varmista lopuksi alustan suoruus.
Sähkötyöt
Ulkoporealtaalle tarvitaan lisensoidun sähköasentajan toimesta tehty, maadoitettu ja vikavirtasuojattu sähkö. Useissa asunnoissa esim. terassille vedetyn sähkön tehot eivät yleensä riitä ulkoporeammeelle, vaan ne ovat suunniteltu lähinnä valaistukselle. Ulkoporealtaan vaatima sähkösyöttö riippuu altaasta. Yleensä tarvittava liitäntä on 1x16V, 3x16V tai 3x10V. Tehokkaan lämmittimen ja vesipumpun yhteenlaskettu teho vaatii tavallisesti 3x16V tai 3x10V sähköliitännän.
Ulkoporealtaan täyttö ja tyhjennys
Ulkoporeallas täytetään puutarhaletkulla ja näin ollen vesipisteen ei tarvitse olla altaan välittömässä läheisyydessä. Moni allasvalmistaja suosittelee altaan täyttöä suodatinaukon kautta, jolloin vältytään ilmataskujen muodostumiselta altaan putkistoihin. Ulkoporealtaiden veden poistoventtiili on yleensä sijoitettu altaan reunarakenteisiin, eikä pohjaan, joten täysin tyhjäksi venttiilin kautta ei allasta välttämättä saa. Lisäksi venttiili voi olla vaikeasti saavutettavissa huoltoluukun pohjalla ja tyhjennys sen kautta hidasta. Poistoventtiiliin sijaan veden vaihto ja tyhjennys onnistuu parhaiten ja tehokkaasti uppopumpulla. Poistovesi tulee ohjata jätevesiviemäriin, joten senkin puolesta uppopumppu on tehokas tyhjennyksessä. Uppopumppuun liitetyllä letkulla poistovesi voidaan ohjata kätevästi vaikka kylpyhuoneen viemäriin.
Taloon.comin valikoiman ulkoporealtaat ovat suunniteltuja ympärivuotiseen käyttöön. Altaan tyhjentäminen talven ajaksi aiheuttaa jäätymisriskin, jos putkistoon jää tyhjennyksen yhteydessä vettä ja se jäätyy. Jos allas ei ole talvikäytössä kannattaa laittaa päälle useista allasmalleista löytyvä jäätymisenesto-ohjelma talven ajaksi ja peittää allas suojapeitteellä. Jos kuitenkin haluat tyhjentää ulkoporealtaan talven ajaksi, tutustu altaan ohjeisiin. Huomioi, että jäätymisestä johtuvat vauriot eivät kuulu takuun piiriin. Voit myös pyytää tarjouksen ammattilaisen suorittamasta tyhjennyksestä Taloon.comin Asennuspalvelusta.
Ulkoporealtaan ylläpito, puhdistus ja huolto
Pidä ulkoporealtaasta hyvää huolta, jotta se palvelisi uskollisesti vuosien ajan ja siihen on mukava pulahtaa kerta toisensa jälkeen. Ylläpitotoimet ovat yksinkertaisia, mutta välttämättömiä jotta allas ja vesi pysyvät kunnossa. Kaikki alkaa siitä, että altaaseen mennään aina puhtaana.
Allaskemikaalien käyttö
Helpoin tapa on pitää ulkoporealtaan vesi puhtaana, on vedenhoitoaineiden käyttäminen. Lisäksi tarvitset puhdistusta tehostavan kloorin (tabletti tai jauhe). Hoitoaine hidastaa bakteerien syntymistä ja estää niiden kiinnittymistä pinnoille. Kloori taas tuhoaa bakteereja ja toimii näin täydentävänä hoitoaineen lisäksi. Näillä toimenpiteillä veden pH-mittausta ei välttämättä tarvita, vaan voit luottaa siihen, että jos vesi tuoksuu hyvältä, se on kunnossa. Hoitoainetta ja klooria lisätään ohjeen mukaan tavallisesti kerran viikossa, mutta aktiivisessa käytössä voi olla tarve tihentää käyttöväliä.
Suodattimien puhdistus ja vaihto
Puhtaat suodattimet ovat puhtaan veden ja ulkoporealtaan pitkäikäisyyden kannalta tärkeitä. Ne vaikuttavat niin vedenkiertoon ja hierontatehokkuuteen, mutta myös altaan komponenttien kestävyyteen. Suodattimien määrä vaihtelee altaan mallin mukaan. Isoissa altaissa on yleensä useampi suodatin.
Ulkoporealtaan suodattimet on hyvä pestä n. 2 viikon välein riippuen altaan käyttöasteesta. Huuhtele suodattimet vedellä ja käytä lisäksi suodattimien puhdistusainetta, joka irrottaa tehokkaasti öljyn, kalkin ja epäpuhtaudet. Uudet suodattimet kannattaa vaihtaa, kun suodattimen kennosto muuttuu ruskeaksi, eikä pesulla ole enää puhdistavaa vaikutusta. Käyttöasteesta ja suodattimien suodatuskyvystä riippuen suodattimet tulisi vaihtaa 3-5 kertaa vuodessa. Vältä päästämästä suodattimia niin likaisiksi, että ne menevät täysin tukkoon tai rutistuvat. Varaudu ylimääräisiin suodattimiin, jolloin sinulla on aina puhtaat suodattimet, kun otat edelliset pesuun tai vaihto tulee ajankohtaiseksi.
Veden vaihtaminen ulkoporealtaaseen
Tavallisesti ulkoporealtaan vesi pitää vaihtaa 2-3 kertaa vuodessa, jos altaassa on käytetty hoitoainetta ja klooria ohjeen mukaan, ja kylpijät ovat peseytyneet ennen altaaseen menoa. Veden vaihto kannattaa tehdä aina, kun vesi on likaisen näköistä eikä enää reagoi vedenhoitoaineisiin. Käytä veden vaihdon yhteydessä putkistonpuhdistusaineitta, joka irrottaa putkistoon kertyneen lian, bakteerit ja kalkkikerrostumat. Jos vesi vaihdetaan ilman putkien puhdistusta, putkistoon kiinnittyneet bakteerit tekevät uudesta vedestä saman tien likaisen. Altaan ollessa tyhjä, pinnat puhdistetaan vaahtoamattomalla puhdistusaineella.