Katon pesu ja huolto
Vesikaton vedenpitävyys on rakennuksille erittäin tärkeää. Rakenteisiin päässyt vesi voi aiheuttaa vakavia kosteus- ja rakenteellisia ongelmia. Omakotitalossa kattorakenteet on syytä tarkastaa säännöllisesti, ainakin pintapuolisesti keväisin ja syksyisin. Muista turvallisuus ja käytä turvavaljaita mennessäsi katolle!
Erityiskohtien tarkastaminen
Kattoturvatuotteiden ja läpivientien kohdat tulee tarkistaa vuosittain. Tarkistettavia kohtia ovat mm. LVI-läpiviennit ja niiden muoviosat, kattoluukku ja sen ympäristö, läpivientien pellitykset, hoitotasot, lumiesteet, lapetikkaat sekä niiden alapuoliset pellit ja kattotiilet. Tarvittaessa vaurioituneet osat uusitaan ja korjataan. Kiinnikkeiden kunto ja kiinnitys tulee tarkistaa myös vuosittain ja tarvittaessa korjata löydetyt viat pikimmiten.
Katon pesu painepesurilla tai harjalla
Lehdet, risut, sammal ja muut roskat kannattaa puhdistaa katolta ja ränneistä. Katto kannattaa pestä, mikäli lika on pinttynyt kiinni. Varsinkin, jos rakennuksen lähellä on paljon puita, on pesu aika ajoin tarpeen. Puista irtoava sitkeä lika kiinnittyy kattopintaan ja kerää itseensä lisää roskia ja likaa. Harjauksella tai painepesurilla katon pesu käy kätevästi. Käytä painepesurissa pientä painetta, jotta katto ei vaurioidu. Lopuksi puhdistetaan sadevesijärjestelmä ja tarkistetaan sen toimivuus.
Vesipesu riittää, jos katon pesee säännöllisesti. Jos lika on päässyt pinttymään, kannattaa käyttää katonpesuainetta. Tiilikatto tarvitsee erilaisen pesuaineen kuin peltikatto. Tiili on huokoinen materiaali ja pesuaineen tulee olla siihen soveltuva. Sinkitty pelti vaatii lian ja rasvan irrotukseen tehokkaan pesuaineen.
Peltikaton huolto ja maalaus
Peltikaton maalipinta pitää tarkistaa vuosittain. Mikäli maalipinta on irtoillut, halkeillut, säröytynyt, epätasainen, liituuntunut tai naarmuuntunut, on se merkki korjaustarpeesta. Myös haalistunut maalipinta voi kaivata uudistamista.
Korjaukseen on käytettävä tarkoitukseen soveltuvia kattomaaleja. Spraymaalit eivät ole sellaisia. Mikäli naarmu on pieni (ei metallipintaan asti), kertamaalaus riittää. Teräkseen ulottuvat naarmut on maalattava kahteen kertaan. Huoltomaalausten väli on 12-30 vuotta. Mikäli rakennus on kuormittavalla alueella (happamat sateet, rikki-, kloori-, ja typpiyhdisteet, suolayhdisteet, noki, lika) voi huoltotarve olla huomattavasti lyhyempi.
Tiilikaton pesu ja huolto
Tiilikaton toiminnan varmistamiseksi tulee katto tarkistaa vuosittain. Tarvittaessa katto puhdistetaan roskista mekaanisesti harjaamalla tai käyttäen apuna vesipesua. Puhdistus suoritetaan harjalta alaspäin. Erityisesti taitekohdat, kuten sisäjiirit sekä seinäliitokset on hyvä puhdistaa huolella. Pesuaineilla voidaan tehostaa puhdistusta, mutta niiden käyttö ei ole välttämätöntä.
Mahdollisesti rikkoutuneet tiilet vaihdetaan uusiin. Kattotiiliä kannattaa aina olla muutama ylimääräinen rikkoutumisen varalle. Vaihto onnistuu, kun siirtää vaihdettavan tiilen yläpuolella olevia tiiliä hieman ylös. Tällöin rikkinäisen tiilen saa pois rivistä ja uuden tilalle. Varmista lopuksi, että rivit ovat suorassa.
Betonikattotiilen ikääntyessä sen väri luonnollisesti muuttuu. Läpivärjätyn massan johdosta Ormax-kattotiilien perusväri säilyy niiden koko käyttöiän. Huoltomaalauksella voidaan niin haluttaessa palauttaa kattotiilen alkuperäinen kiiltoaste. Tiilikattojen maalaukseen käytetään niille kehiteltyjä tiilikattomaaleja.
Huopakaton pesu, huolto ja paikkaus
Huopakaton kunto pitää tarkastaa säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa. Jos huomaat katossa reiän, tulisi se paikata mahdollisimman pian, jotta isoilta vahingoilta vältyttäisiin. Puhdista huolellisesti reiän ympärystä 15-18 cm säteeltä. Harjaa teräsharjalla ympärystä vähän karkeaksi paremman pidon saavuttamiseksi ja tämän jälkeen vielä tavallisella harjalla alue puhtaaksi. Levitä sudilla bitumiliimaa alueelle ja aseta reiän päälle huopapaikka. Paina ja tasoita paikka niin, että ilmakuplat häviävät. Paikan päälle voi vielä sirotella hienoa, katon väristä hiekkaa, joka suojaa paikkauskohtaa kulumiselta. Ylimääräisen hiekan voi harjata pois seuraavana päivänä.
Paras lämpötila huopakaton korjaamiseen on 15-20 °C, jotta bitumiliima levittyy hyvin. Huomioi, että korjatulle alueelle levitetty massa on tahmainen muutaman päivän ajan, joten vältä paikkaustöitä tuulisella syyssäällä, jotta roskat eivät tartu paikka-alueelle.
Huopakattoon kiinnittyy helposti sammalta ja muita roskia, jotka kuluttavat ja haperoittavat katon pintaa ja saattaa vaurioittaa sitä. Huopakaton säännöllinen puhdistus on tärkeää katon kunnon ylläpitämiseksi. Huopakatto voi helposti vaurioitua hankauksesta, jos pesun yhteydessä käytetään liikaa voimaa. Älä harjaa katon pintaa liian kovaa ja käytä painepesurissa maltillista painetta, jotta huopa pysyy ehjänä.
Lumen poisto katolta
Lumenpoisto on tarpeen, jos katolle mitoitetut lumikuormat ylittyvät. Suomessa lumikuorman huomioonottavien rakennusmääräysten johdosta tämä on harvinaista pientaloissa. Paikalliset olosuhteet kuitenkin vaihtelevat ja rakennus saattaa olla sellaisella paikalla, mihin kerääntyy talvella paljon lunta. Kun lumen määrä ylittää alueen keskimääräisen lumipeitteen, on syytä varmistua, että katolle ei kerry liikaa lunta.
Lumenpoistolla vältetään katteen, kattovarusteiden ja kattorakenteiden vaurioituminen. Erityisesti tulee huomioida katon taite- ja muut kohdat, joihin lumi kinostuu. Lumi poistetaan siten, että katolle jätetään n. 15 cm lumikerros. Poista lumi katolta varovasti lumikolalla tai -lapiolla. Katot saattavat olla talvella petollisen liukkaita ja lumi arvaamaton jalkojen alla, joten käytä aina turvavaljaita mennessäsi katolle.