Lumikuorma
Mikä on lumikuorma?
Lumen painon arvioimiseksi ei riitä pelkästään tieto lumikerroksen paksuudesta, koska lumen paino riippuu sen tiheydestä. Vastasatanut pakkaslumi voi olla kevyttä, ja sen tiheys alle 50 kg/m³, kun taas vanhan, sulavan lumen tiheys voi olla jopa yli 400 kg/m³. Lumen paino eli lumen vesiarvo – ilmoitetaan siis kiloina neliömetriä kohti. Kuorma ilmoitetaan yleensä Newtoneina, 100 kg lunta / m² aiheuttaa likimain 1000 N = 1 kN kuorman / m².
Katoille kertyvä runsas lumi saattaa vaurioittaa kiinteistöjen kattorakenteita ja aiheuttaa jopa rakenteiden sortumia. Vaaratilanteita on sattunut erityisesti runsaslumisina talvina ja kattopintaalaltaan suurissa rakennuksissa, kuten erilaisissa halleissa. Turvallisuuden takaamiseksi kattorakenteet suunnitellaan rakentamismääräysten mukaisille lumikuormille varmuuskertoimia käyttäen. Tutkituissa vaara- ja onnettomuustilanteissa lumikuorma on kuitenkin ollut suunnittelussa käytettyä peruslumikuormaa pienempi, joskus jopa huomattavasti. Sortumien ja vaurioiden syyt ovatkin löytyneet puutteellisesta tai virheellisestä suunnittelusta tai rakennustyöstä, usein molemmista. Lumikuorma on harvoin vahinkojen syy vaan laukaiseva tekijä, joka on paljastanut rakennevirheen.
Timburg autotallien ja kattoristikoiden lumikuorma?
Kylmissä autotalleissa rakenteet on suunniteltu lumikuormalle 2,75 kN/m² maassa. Kartasta selviää onko rakennuspaikkasi alueella missä vakiorakenteet eivät riitä. Myyntipalvelustamme p. 010 440 9200 voi tiedustella tallien ja katosten tilaamista vakiosta poikkeavin rakentein.
Milloin lumikuormaa on syytä keventää?
Kiinteistön omistajan tulee seurata katon lumikuormaa sekä kantavien rakenteiden kuntoa ja ryhtyä lumen poistoon ajoissa. Riskialttiimpia lumikuormille ovat suuret hallit.
Kattorakenteiden lumikuorman kestävyydestä on määrätty eri tavalla eri osissa maata. Kevättalvella lumen tiheys on 200–300 kg/m³, joten länsirannikolla jo 50 cm kerros tiiviiksi pakkautunutta lunta voi olla lähellä suunnittelussa käytettyä peruslumikuorman arvoa. Lapissa vastaavaa tilannetta edustaa 80 cm paksuinen lumikerros. Lumen kuormittavuuteen vaikuttaa myös, miten tuuli sitä kinostaa. Lisäksi ylemmiltä kattotasoilta ja puista putoava lumi voi lisätä paikallista kuormitusta.
Lumikuormavaroitukset verkossa
Suomen ympäristökeskus pitää yllä kattojen lumikuormien varoitusjärjestelmää. Järjestelmä hyödyntää Vesistömallijärjestelmän laskemaa reaaliaikaista ja ennustettua lumikuormaa. Koska lumipeite kertyy luontoon ja katoille epätasaisesti, käytetään varoituksen perusteena alueen keskimääräistä lumikuormaa suurempaa arvoa. Kun vertailuarvo ylittää peruslumikuorman, julkaistaan varoitus sivulla www.ymparisto.fi/kattojenlumikuorma. Verkkosivujen kartta havainnollistaa peruslumikuorman ylitystä tai alitusta. Varoitusjakso alkaa ennusteen laskentapäivästä ja jatkuu yhdeksän vuorokautta. Sivuilta saa myös tietoa lumikuormien kehittymisestä ja alueellisista lumitilanteista.
Suojasään vaikutus?
Kattojen lumikuorma ei lisäänny merkittävästi suojasäällä. Lumen tiheys kyllä kasvaa, jolloin lumi muuttuu painavammaksi, mutta samalla lumikerros ohenee. Jos suojasää tuo tullessaan vesisateen, lumikuorma katolla kuitenkin lisääntyy. Lumi voi pidättää vettä nesteenä jopa viisi tilavuusprosenttia ennen kuin vesi alkaa valua lumipeitteen läpi. Jos katolla on esimerkiksi 60 cm hanki, voi siihen pidättyä vettä jopa 30 kg/m2. Tasakatolla pidättyvän veden määrä voi olla suurempikin, kun lumi estää veden etenemisen katon ja lumen rajapinnassa. Jyrkille katoille kertynyt lumi ja jää liukuu herkästi alas suojasäällä. Tämä voi tapahtua rajusti ja aiheuttaa vaaraa räystäiden alla liikkuville ja alapuolisille katosrakenteille.
Vaarana on myös vesivahingot. Paksu kerros kevyttä pakkaslunta on tehokas lämmöneriste ja estää katon läpi mahdollisesti vuotavaa lämpöä karkaamasta taivaalle. Lämpö sulattaa lumikerrosta alaosasta vedeksi, joka saattaa vuotaa katon läpi rakenteiden saumakohdista. Sulamista voi esiintyä myös putki- ja hormi-läpivientien ympäristössä.
Kattorakenteiden varmuuskertoimet
Kaikki kattorakenteet suunnitellaan rakentamismääräysten mukaisille lumikuormille varmuuskertoimia käyttäen joko suomen rakentamismääräyskokoelman(RakMK B1) tai eurokoodien mukaan. Järjestelmiä ei saa sotkea keskenään.