Kattoremontti
Itse tehty vai ammattilainen? Kattoremontin voi tehdä myös itse, mikäli tarvittava tietotaito on olemassa. Katolla ja korkeilla telineillä työskentely on kuitenkin vaarallista ja työssä voi sattua kaikenlaisia vahinkoja. Itse tehtynä myös mahdolliset vuodot ja virheet jäävät omalle vastuulle. Mikäli vähänkään epäröit, palkkaa ammattilainen.
Mikäli päätät tehdä kattoremontin itse, käytä aikaa huolelliseen suunnitteluun. Rakennus- ja korjausprojekteilla on kokemuksen mukaan taipumus ylittää suunniteltu budjetti ja aikataulu. Varmista että tarvittavat materiaalit, työkalut, telineet ja nosturit ovat saatavilla ja toimitettuina paikan päälle haluttuna ajankohtana aputyövoimaa unohtamatta. Huolellinen suunnittelu säästää aikaa, vaivaa ja varsinkin euroja.
Kattoremontti talvella
Kattoremontti voidaan hyvin tehdä myös talvella. Yrityksissä on vähemmän ruuhkaa, vuokratarvikkeita saa helpommin ja materiaalien toimitusajat ovat nopeammat. Tammi-maaliskuu on yleensä vähäsateista aikaa, kuiva pakkaskeli sopii erinomaisesti kattoremontille. Materiaalit pysyvät kuivana ja suojauksen tarve on vähäisempi. Remontin teko ammattilaisilla kestää 3-4 päivää, tuon ajan sääennuste on nykyään jo luotettava. Routa helpottaa pihan käyttöä nostureille ja telineille. Samoin routa suojelee pihanurmikkoa vaurioilta (jätelava ja materiaalitoimitukset). Vesikatto ei ole eristävä kerros, joten lämpö pysyy talossa sisällä remontista huolimatta.
Kotitalousvähennys
Osan kattoremontin työkuluista voi saada takaisin kotitalousvähennyksenä. Myös vapaa-ajan asunnolle tai mökille tehty remontti oikeuttaa kotitalousvähennykseen.
Rakennusluvat
Normaaliin vesikattoremonttiin riittää toimenpidelupa, kun rakennuksen ulkoasua muutetaan. (Katon materiaalin tai värityksen vaihto.) Mikäli kattoa korotetaan, eristyksiä muutetaan tai mikäli muutokset vaikuttavat talon rakennuksfysikaaliseen toimintaan, tarvitaan rakennuslupa. Tärkein asia rakennusluvan hakemisessa on laatia tarvittavat rakennekuvat muutosalueesta. Julkisivumuutosten osalta tämä tarkoittaa arkkitehtipiirroksia julkisivusta, jos rakenteisiin ei sinänsä puututa. Kun tehdään katon korotuksia tai laajennusosia, tarvitaan näistä asiaan kuuluvat rakennekuvat. Rakennusluvan hakeminen kestää kunnasta riippuen noin 1-2kk. Töitä ei saa aloittaa ennen luvan myöntämispäätöstä.
Kun suunnittelet kattoremonttia, selvitä oman kotikunnan rakennusvalvonnasta asuinalueesi määräykset. Rakennusvalvonnasta saat tarvittavat neuvot, hakulomakkeet sekä ohjeet hakemukseen liitettävistä asiakirjoista.
Toimenpidelupaa varten tarvitaan seuraavat asiakirjat:
- Toimenpidelupahakemus
- Pääpiirustukset
- Rakennuspaikan omistus- tai hallintaoikeustodistus
- Naapureiden tiedottaminen (kuuleminen)
- Tilastolomakkeet (Rakennushankeilmoitus RH 1)
- Rakennustöiden vastaavan työnjohtajan / KVV- työnjohtajan hakemus
- Toimenpidelupamaksu
Kattoturva
Seinätikkaat, tikasaskelmat, lapetikkaat ja kattosillat
Katolle tulee järjestää katkeamaton kulkutie. Kattosillat ja lapetikkaat helpottavat turvallista liikkumista katolla. Tikkaat ja kattosillat tulee kiinnittää riittävän hyvin tukeviin rakenteisiin. Peltikatolla ota huomioon myös katolta tikkaiden kohdalla liukuva lumimassa.
Taloon.com kattoturvatuotteet täältäLumieste
Lumiesteet kiinnitetään katon rakenteisiin ja niiden tarkoitus on estää lumen putoaminen kulkureiteille. Pienellekin katolle voi kertyä huomattava lumimassa, jonka putoaminen aiheuttaa vaaratilanteen. Lumieste on halpa henkivakuutus.
Työkalut
Kunnollisiin työkaluihin kannattaa sijoittaa, telineet tuovat turvallisuutta ja kunnollinen nosturi on avuksi painavien materiaalien nostossa. Vuokraamoista kannattaa kysellä hintoja ja saatavuutta hyvissä ajoin etukäteen.
Työkaluja löytyy myös Taloon.com sivuilta täältäMateriaalit, hankinta varastointi työstö
Rakennusmateriaalien saatavuus ja tilaaminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin, varsinkin ruuhka-aikana toimitusajat voivat hyvin venyä pitkäksikin. Materiaaleille on hyvä suunnitella jo etukäteen varastointitilaa tontilla, mielellään siten että kuljetusautolla on helppo tavarat siihen jättää Ota myös huomioon kuljetuksen paino, pihanurmikko harvoin kestää ison kuorma-auton ajamista.
Materiaalien työstölle on myös hyvä varata oma katettu tila pihamaalla, tällöin ei sadekuuron sattuessa tarvi kiirehtiä peittämään työkoneita tai materiaaleja. Samoin työstöstä syntyvä pöly ja roska pysyy ulkona.
Sateen- ja kosteudensuojaus
Toisinaan suomen sää on kovin epävakaista ja sadekuurot saattavat yllättää. Työmaalla on hyvä varautua peittämään arat materiaalit ja avoin kattorakenne nopeastikin. Esimerkiksi isot kevytpeitteet sopivat tähän tarkoitukseen hyvin. Peitteillä on myös kätevä suojata nurmikkoa, mikäli joudutaan varastoimaan tavaraa pihalle. Jos rakenteet pääsevät kastumaan liikaa, on kuivatuksesta huolehdittava ennen rakenteen sulkemista.
Asennusohjeet ja -videot
Huopakaton asentaminen
Icopal Plano asennusohjeetIcopal Pintaultra kolmiorimakatteen asennusohjeet
Icopal Liimaultra asennusohjeet
Tiilikaton asentaminen
A-tiilikate asennusohjeet Ormax tiilikaton asennusohjeetPeltikaton asentaminen
Poimulevypeltikaton asennusohjeet PDF tiedostona (6,5 M)Ruukki Classic C ja D asennusohjeet PDF tiedostona (4,5 M)