Pääsuunnittelija
Pääsuunnittelija johtaa rakennushankkeen suunnittelutiimiä. Pääsuunnittelijan kelpoisuusvaatimuksista on asetuksessa (MRA 48 §) mainittu "asianomaiseen suunnittelutehtävään soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto taikka aikaisempi rakennusalan ammatillisen korkea-asteen tai sitä vastaava tutkinto sekä riittävä kokemus kyseisen suunnittelualan tehtävistä" sekä lisäksi "hyvät ammatilliset edellytykset huolehtia suunnittelun kokonaisuudesta".
Pääsuunnittelija on rakennuttajan luottohenkilö, joka tuo laajan osaamisen päätösten tekemisen tueksi jo rakennushankkeen alkumetreiltä lähtien. Pääsuunnittelijan mukaantulo on järkevää jo ennen tontin hankintaa, tällöin pystytään tutkimaan ja huomioimaan rakennuspaikan maasto-olosuhteet suhteessa kaava- ja rakennusmääräyksiin. Pääsuunnittelija ohjaa ja valvoo suunnittelun edistymistä yhdessä rakennuttajan kanssa. Hän hankkii tarvittavat lähtötiedot (mm. maapohjatutkimus ja viemäröintiliittymä) ja huolehtii suunnitelmien ristiriitatilanteista. Erityissuunnittelijat vastaaavat jokainen omasta alueestaan ja niiden suunnitelmien oikeellisuudesta.
Pääsuunnittelijan tärkeimmät tehtävät ja vastuut
- Pääsuunnittelijan tehtävät ja vastuut määritellään hänen ja rakennuttajan välisessä konsulttisopimuksessa.
- Pääsuunnittelija huolehtii yhteydenpidosta eri viranomaisiin, mm. rakennusvalvontavirastoon, selvittäen kaavamääräysten ja paikallisten rakennusjärjestyksen toteutumisen laadituissa suunnitelmissa
- Pääsuunnittelija esittelee piirustusten luonnokset lupavalmistelijalle ja pääpiirustukset rakennuslupaliitteisiin, yleensä yhteistyössä arkkitehdin kanssa.
- Pääsuunnittelijan on osallistuttava viraston koollekutsumaan aloituskokoukseen yhdessä rakennuttajan ja vastaavan työnjohtajan kanssa.
- Useilla paikkakunnilla, varsinkin pääkaupunkiseudulla, viranomaiset edellyttävät, että pääsuunnittelija hoitaa luonnosesittelyt ja lupahakemuksen sisään jätön sekä mahdollisen täydennysten toimittamisen virastoon.
Lisäksi pääsuunnittelijan tehtäviin kuuluu:
- Varmistaa, että rakennuttaja huolehtii lupaehdoissa ja aloituskokouksessa määrätyistä tehtävistään.
- Varmistaa luonnos- ja toteutussuunnitelmien realistisen aikataulutuksen ja resurssoinnin.
- Osallistuu työmaan (runkopystytysurakan) aloituskokoukseen ja työmaakokouksiin.
- Laatii suunnittelun työturvallisuusasiakirjan.
- Osallistuu urakkaneuvotteluihin ja urakoiden vastaanottoihin.
- Johtaa ja koordinoi muutossuunnittelua.
- Varmistaa rakennustuotteiden tyyppihyväksynnät, yhdessä vastaavan kanssa.
- Kokoaa kohteen käyttö- ja huolto-ohjeen, yhdessä vastaavan kanssa.
- Toimii yhteistyössä kohteen valvojan ja/tai projektinjohtajan kanssa.