Oviopas
"Ovi on portaali toiseen tilaan"
Ovi on näyttävä osa rakennuksen ulkokuoressa, soveltuvuus talon ulkoilmeeseen on osa suunnittelua ja tulisi myös huomioida remontoidessa. Oven ulkonäkö ja hinta vaikuttavat yleensä eniten oven valintaan, laatuseikkoihin on myös hyvä kiinnittää huomiota. Usein valinnan tekee rakennuttaja, rakentaja tai suunnittelija. Hänen on oltava perillä oven toiminnallisista ja laatuvaatimuksista sekä ovimalliston tarjoamista mahdollisuuksista. Rakentaja arvostaa toimitustäsmällisyyttä, mahdollisimman valmista kokonaisuutta ja tietysti hintaa.
Taloon.comin suuri valikoima ovia löytyy täältä.Aukeamistapa
- Saranaovi on tavallisin, yhteen suuntaan aukeava ovityyppi.
- Heiluriovessa eli saluunanovessa, joka avautuu molempiin suuntiin, käytetään usein erikoissaranaa ja vaimentavia jousia.
- Liukuovissa käytetään saranoiden ohella liukukiskoja ja pyöriä. Liukuovia käytetään suurten oviaukkojen sulkemiseen.
- Nosto-ovi siirretään paikalleen kiskojen avulla ylä- tai alapuolella olevasta syvennyksestä.
- Haitari- eli lamelliovi tai taiteovi menee avattaessa kokoon. Samantyyppisiä ovat laskos- eli paljeovet, joissa on metallirakenteeseen kiinnitetty taipuisa muovi- tai nahkakalvo, tai vastaava.
Aukeamissuunta
Suomessa ulko-ovi aukeaa tyypillisesti ulospäin, kun taas joissakin muissa maissa sisäänpäin. Aukeamissuunta saattaa liittyä vanhoihin vieraanvaraisuustapoihin, luonnonoloihin tai paloturvallisuuteen. Sisäänpäin aukeavan oven saranat ovat sisäpuolelle, jolloin ovea ei voi murtaa auki saranetapit poistamalla. Tämän estämiseksi ulospäin avautuviin kerrostalon oviin lisätään usein saranapuolelle karmiin tapit estämään oven murtamisen saranapuolelta.
Nykyisin käytetään myös automaattiovia, jotka avautuvat ja sulkeutuvat valokennon tai vastaavan koneiston avulla. Automaattisesti avautuvat ovet voivat avautua avauskytkimen, anturin, infrapunan, paineen tai liikkeentunnistimen signaalista.
Laatumääräykset
Oville, kuten muillekin rakennuspuusepäntuotteille asetetut vaatimukset on tarkoin määritelty standardeissa ja RT-korteissa. Yhtenä laadun takeena on ovesta löytyvä CE-merkintä. Puuoven on ominaisuuksiltaan täytettävä Suomessa voimassa olevien kansallisten tai kansallisiksi vahvistettujen standardien vaatimukset.
Oven rakenteet
Sisäovet ovat useimmiten laaka- tai kehysovia, mutta myös ikkunaovia käytetään. Ulko-ovet ovat useimmiten kehysovia tai ikkunaovia. Laakaovessa ovilevy on kerrosrakenteinen. Sen jäykkyys saadaan aikaan liimaamalla oven pintalevy sisäkehyksen ja täytteen molemmille puolille. Myös laakaoveen voidaan tehdä lasiaukko. Kehysovessa on jäykkä kehys. Peiliovissa tämä kehys on näkyvissä, mutta se voi olla peitetty paneelilla, vanerilevyllä tai vastaavalla. Jos kehyksen sisäpuolella on osa lasia, puhutaan ikkunaovesta.
Ovien reunan muoto on huullettu, kaksoishuullettu tai tasareunainen. Ovien helojen valikoima on laaja, mikä johtuu osien erilaisista vaatimuksista. Saranoiden rakenteen määrää niiden käyttötarkoitus. Ovissa tarvitaan lisäksi salpoja, lukkoja ja usein myös muita varusteita, kuten kiinnipitolaitteita, postiluukkuja ja nimikilpiä. Ulko-ovissa tiivisteet ovat tärkeitä. Ovet toimitetaan yleensä karmeineen ja valmiiksi saranoituina. Mikäli ovi ei ole siten symmetrinen, että oven kätisyys on vaihdettavissa, on se huomioitava tilauksessa.
Ovien energiatehokkuus
U-arvo on yleinen mitta oven energiatehokkuudelle. Pääsääntöisesti ulko-oven suunnitteluarvon pitää olla korkeintaan 1,0 W/m²K (RakMK C3, 2010). Tyypillisesti umpinaisten ulko-ovien U-arvo on = 0,7-0,8 W/m²K ja lasiaukollisten = 0,7-1,0 W/m²K. Ertyisen eristävissä ulko-ovissa U-arvo voi olla jopa 0,58 W/m²K.