Black Month jatkuu! Suuremmoiset tarjoukset voimassa enää: | LISÄSIMME HUIMAN MÄÄRÄN TARJOUKSIA !
Ulkovalaistuksen suunnittelu

Vinkit ulkovalaistuksen suunnitteluun

Onnistunut ja toimiva ulkovalaistus edellyttää huolellista suunnittelua. Pimeällä pihan tärkeimmät alueet, kuten oleskelualueet ja kulkureitit, pitäisi voida hahmottaa lähes yhtä hyvin kuin päivänvalossa. Erilaisilla valonlähteillä saa luotua turvallisuutta, tunnelmaa ja näyttävyyttä pihaan ja puutarhaan.

Valaistus osaksi talon suunnittelua heti alusta alkaen

Uudiskohteissa valaistus on suunnitellaan hyvin aikaisessa vaiheessa. Jo talon sähkösuunnittelun yhteydessä on otettava huomioon sähkövedot, pistorasioiden määrät ja sijainnit jne. Mieti yhdessä sähkösuunnittelijan kanssa mihin valokatkaisijat sijoitetaan, jotta ulkovalaisimien käyttö olisi mahdollisimman sujuvaa ja vaivatonta. Valaisinten tyyli voidaan valita hyvin mukailemaan rakennuksen tyyliä, sillä vaihtoehtoja on valtavasti.

Trio Pearl
Kokonaisuus on helppo pitää harmonisena, kun ulkovalaisimet valitaan samasta sarjasta. Kuvassa Trio Pearl -valaisinperhe.
Nordlux Fold
Nordlux Fold -seinävalaisimissa voidaan kuviolevyjä vaihtamalla muokattua valaisimen valokeilaa. Lisäksi mukana on levy, jolla saa peitettyä joko ylös- tai alaspäin suuntautuvan valon.

Valitse pihan valaisimet samasta sarjasta, jotta kokonaisuus pysyy yhtenäisenä. Näyttävät, klassiset ja perinteisten valaisimien rinnalla on valaistus mahdollista toteuttaa myös hyvin pelkistetyillä, jopa päivänvalossa julkisivuun katoavilla valaisimilla. Juuri oikeiden valaisimien valitsemiseksi kannattaakin käydä katsomassa taloja hämärällä ja ottaa huomioon asiat, joita pidät tärkeänä oman talosi valaistuksessa.

Remonttikohteissa voidaan valaistus laittaa tarvittaessa täysin tai osittain uusiksi, tai vaihtoehtoisesti päivittää olemassa olevia valaisimia. Valaistuksen uudistus kannattaa usein ajoittaa piharemontin yhteyteen, varsinkin jos tarkoituksena on kaivaa maanalaiset sähkövedot pylväs- tai kohdevalaisimille. Ennen piha- ja valaistusremonttia kartoitetaan sähkömiehen kanssa talon sähköistys, sen riittävyys uusille valaisimille sekä uusien valaisimien paikat. Muista, että kiinteästi asenettavien valaisimen aseunnuksen saa tehdä vain koulutettu sähköasentaja.

Huomioi nämä asiat, jos suunnittelet pihavalaistuksen uudistamista:

  • Kesällä on vaikea hahmottaa missä kaikkialla valoa tarvitaan pimeänä vuodenaikana. Mieti syksyllä tai talvella mitkä kohdat halutaan pihassa valaista ja millaista valoa kohtiin kaivataan.
  • Pihavalaisimet tarvitsevat sähköä, joten sähkövetojen paikat tulisi miettiä huolella. Sähkömies varmistaa, että riittääkö sähkö suunniteltuihin valaisimiin.
  • Älyvalaisimet, hämäräkytkimet ja liiketunnistimet tuovat ulkovalaistukseen käyttömukavuutta, monipuolista ohjattavuutta ja lisää turvallisuutta.
  • Vanhojen pihavalojen päivitys uusilla voi saada aikaan jo merkittävän parannuksen pihapiirin valaistukseen. Tällöin vältytään uusilta sähkövedoilta.
  • Saatavilla on paljon paristo- ja akkukäyttöisiä sekä aurinkoenergialla toimivia valaisimia, jotka eivät vaadi sähkövetoja. Näillä saat lisättyä helposti valoa esim. terassille sekä kulkureittien ja sisäänkäynnin yhteyteen.
  • Ulkovalaisimien väri ja tyyli vaikuttaa talon yleisilmeeseen. Haluatko modernia vai klassista? Vaalealla seinällä tumma valaisin tuo kontrastia ja vaalea, lähellä seinän väriä oleva valaisin, sulautuu julkisivuun lähes näkymättömäksi. Mieti voisiko valaisimet olla esim. kaiteiden tai ikkunanpielien kanssa saman värisiä.
Ulkovalaistuksen suunnittelu
Ulkovalaistusta voi suunnitella itse vaikka ruutupaperille. Mieti missä kaikkialla valoa kaivataan ja merkitse paikat. Näin on helppo arvioida myös valaisinten määrää ja kokonaiskustannuksia. Avuksi voi pyytää myös valaistussuunnittelijaa.
Airam Käpylä
Airam-ulkovalaisimien valikoimasta löytyy moneen tyyliin sopivia valaisimia. Kuvassa klassisen Käpylä-valaisinsarjan pollarivalaisin.
Paulmann Specia
Paulmann Specia -numerovalaisin on varustettu aurinkokennolla, joten se ei tarvitse sähkövetoja.

Kulkureittien ja sisäänkäyntien valaistus

Pihassa pitää olla turvallista liikkua myös pimeällä. Kulkureitit, kuten ajoväylät, polut ja portaat saadaan valaistua tehokkaasti ja tyylikkäästi valitsemalla erilaisia valaisimia käyttötarkoituksen mukaan. Pihapiirin yleisvalaistuksella taataan turvallinen ympäristö lasten leikeille, oleskeluun ja pihatöiden tekemiseen. Yleisvaloa saa tehokkaasti pihaan pylväsvalaisimilla ja pollarivalaisimilla, joiden valokeila kattaa ison alueen ympärillään. Näille valaisimille kaivetaan pihalle sähkövedot 30-70 cm syvyyteen maan alle. Jos sähkökaapelin päällä ei ajeta autolla riittää 30-40 cm syvyys. Autokatokseen ja muille katetuille alueille yleisvaloa saa erilaisilla kattovalaisimilla.

Eglo Nebro
Eglo-pollarivalaisimet mahdollistavat kulkureittien ja pihapiirin riittävän valaistuksen. Kuvassa tyylikäs Eglo Nebro -pollarivalaisin.
Konstsmide Arcturus
Konstsmide Arcturus -pylväsvalaisin valaisee näyttävästi laajan alueen pihapiiristä.

Seinävalaisimet ovat myös hyvä yleisvalon lähde ulos. Huomioi, että tumma seinä imee valoa kun vaalea seinä taas korostaa valoa ja toimii jopa heijastimena. Seinävalaisimilla voidaan korostaa näyttävästi rakennuksen sisäänkäyntejä ja samalla tehdä kulkeminen turvalliseksi. Kiinnitä huomiota seinävalaisimen asennuskorkeuteen ja erilaisten valaisinten ominaisuuksiin, jotta ulkovalot eivät häikäise. Pihan valaistus ei saa myöskään häiritä tai häikäistä ohikulkevaa liikennettä tai sisätiloja.

Steinel L 115 S
Liiketunnistimella varustetun Steinel L 115 S -seinävalaisimen kirkkaus ja herkkyys on säädettävissä. Liikettä havaitessaan valaisin kytkee valon tunnelmallisesta perusvalaistuksesta täyteen valaistustehoon.
Rappusten valaistus
Rappuset kannattaa valaista turvalliseksi. Porrasvalaisimet upotetaan seinään ja sopivat loistavasti valaisemaan kulkureittejä.

Liiketunnistimella varustetut ulkovalaisimet ovat käteviä ulko-ovien ja autotallin oven läheisyydessä. Saatavilla on myös valaisimia hämäräkytkimellä, jolloin pimeän saapuessa valo on valmiiksi päällä turvaten kulkemisen pihalla. Hämärä- ja liiketunnistinvalot säästävät energiaa, kun valoja ei tarvitse pitää jatkuvasti päällä, vaan ne syttyvät tarpeen mukaan.

Eglo Hilburn
Toivota vieraat ja itsesi kotiin hyvällä valaistuksella. Eglo Hilburn -seinävalaisimet sopivat hyvin ulko-oven läheisyyteen korostamaan sisäänkäyntiä.
Konstsmide Barletta
Autotalli ja sen edusta kaipaa myös valoa. Konstsmide Barletta -ulkovalaisimet ovat sympaattisia ja ajaton valinta pihan valaistukseen.

Valon väri, polttimot ja valaisimien kestävyys

Ulkovalaistuksessa valon värilämpötilalla (kelvin, lyhenne K) on väliä. Rakennuksia ja puutarhaa valaistessa kannattaa yleensä valita lämpimän (1700K-3000K) tai neutraalin (4000K-4500K) värisävyn valaisin tai polttimo. Kylmät värisävyt voivat väärentää ympäristön väriä ja tehdä esim. puutarhan yleisilmettä epäluonnollisen näköiseksi. Pääsääntöisesti 2700K-3500K värilämpötila on toimiva ulkovalaistuksessa. Jos puita tai pensaita halutaan valaista matkien kuun valoa, kannattaa valita värilämpötilaltaan 4000K valonlähde. Joskus kylmää (5000K-6500K) värilämpötilaa voidaan hyödyntää ulkovalaistuksessa, jos halutaan esimerkiksi korostaa modernia rakennusta valon keinoin entistä modernimpaan suuntaan.

Värilämpötila
Kiinnitä huomiota värilämpötilaan. 2700K-3500K värilämpötila toimii yleensä hyvin ulkovalaistuksessa.

LED-ulkovalaisimet ja LED-polttimot ovat hyvä valinta Suomen pohjoisiin olosuhteisiin. LED-lamppu kuluttaa kylmässä ilmassa vähemmän sähköä, syttyy nopeasti, sillä on pitkä käyttöikä ja se soveltuu lähes kaikkiin valaisimiin. Saatavilla on myös erittäin koviin pakkasiin suunniteltuja pakkaslamppuja, jotka syttyvät nopeasti ja kestävät jopa -40°C lämpötilassa.

Lampun valotehoa eli valontuottokyvyn kertoo valontuottoyksikkö lumen per Watti (lm/W). Lumen-arvo kertoo kuinka paljon valoa lamppu tuottaa ja mitä isompi lumen-arvo, sitä enemmän valoa tuotetaan. Ulkovalaisimissa olisi valontuoton hyvä olla n. 200-500 lm/W (vastaa n. 25-40 W hehkulamppua) käyttötarkoituksesta riippuen. Yleisvaloissa valontuottokykyä on hyvä olla enemmän, kun taas tunnelmavaloissa vähemmän.

Ulkovalaisimien tulee olla pölyn- ja kosteudenkestäviä. IP-luokitus kertoo valaisimen tiiviyden ja määrittää sen suojauksen pölyä ja vettä vastaan. Ulkovalaisimet tulisi olla aina vähintään IP23, jolloin se on sateenkestävä. Usein pihavalaisimet ovat luokitukseltaan IP44, jolloin ne kestää myös kaikista suunnista tulevaa roiskevettä.

Nordlux Cuba Bright
Ulkovalaisimissa suositaan entistä enemmän kiinteää LED-valonlähdettä, jolloin polttimoa ei tarvitse vaihtaa valaisimeen. Nordlux Cuba Bright -ulkovalaisin voidaan asentaa seinään tai kattoon.

Tunnelmoi ja korosta pihavalaistuksella

Kotisi ja sen pihapiiri ansaitsee kunnon valoasun! Yleisvalaistuksen lisäksi kannattaa miettiä kuinka korostat rakennusten ja pihan parhaita puolia ulkovaloilla tai kuinka voisit luoda sopivasti tunnelmaa ja näyttävyyttä. Ulkoseinävalaisimissa on saatavilla monia erilaisia seinäpintaa korostavia ja siitä valoa kauniisti heijastavia valaisimia. Seinämateriaali vaikuttaa valon kulkuun sen pinnalla: lautaverhous, hirsiseinä tai rapattu seinä toistaa saman valon erilailla. Korkeaa seinäpintaa voi korostaa entisestään maantasosta ylöspäin suunnatulla valaisimella tai ylös-alas-valaisimella. LED-valonauhat räystäiden alla valaisee tasaisesti julkisivua ja tuo koko talon näyttävästi esiin pimeästä.

Konstsmide Modena
Korosta korkeaa seinää maasta ylöpäin suunnatulla valolla tai ylös-alas-valaisimella. Konstsmide Modena -sarjan valaisimista löytyy useita tyylikkäitä ylös-alas-valaisimia.
FTLIGHT LED-nauha
Valaise esim. terassirakenteet, kaiteet ja räystään aluset kätevillä FTLIGHT LED-valonauhoilla.

Valitse ulkovalot terassille miettien erilaisia toimintoja ja toiveita:

  • Tarvitaanko yleisvaloa grillaukseen tai ruoanlaittoon?
  • Onko kulkureittejä, jotka kaipaavat valaistusta?
  • Paljonko terassilla oleskellaan hämärässä ja pimeässä?
  • Millaista tunnelmaa halutaan toimin ja mihin valaisimet sijoitetaan?
  • Toimiiko kiinteät valaisimet vai halutaanko valaisimia siirrellä toimintojen tai vuodenajan mukaan?
  • Terassilla toimii hyvin esim. matalat pollarivalaisimet, terassiin kiinnitettävät maavalot, kaiteisiin tai terassirakenteisiin kiinnitettävät LED-valonauhat sekä ulkokäyttöön suunnitellut pöytävalaisimet ja lattiavalaisimet.
Valaise istutukset
Ulkokäyttöön suunniteltujen kohdevalojen avulla istutuksia voi ihailla myös pimeällä.
Star Trading Fiesta
Star Trading -valosarjoilla saa pimeinä vuodenaikoina tunnelmallista lisävaloa. Kuvassa Star Trading Fiesta -valosarja.

Pihassa ja puutarhassa voi korostaa ympäristöä ja luontoa erilaisilla puutarhavalaisimilla ja kohdevalaisimilla. Puun, ison kiven tai pensaiden valaiseminen luo tunnelmaa ja tuo pimeällä pihapiirin näkyväksi myös sisälle. Pienitehoiset LED-ulkovalaisimet riittää kasvillisuuden valaistukseen ja yleensä kannattaa valita muutama valopiste sopiville, näkyville paikoille. Huomioi, että runsaslumisena talvena spottivalaisimet saattavat jäädä lumen alle, joten jos haluat upeat lumiset puut ja pensaat kauniisti valaistua myös talvella, kannattaa valonlähteet kaivaa lumen alta näkyviin tai nostaa maapiikit talven ajaksi korkeammalle.

Konstsmide Amalfi
Konstsmide Amalfi -kohdevaloilla voi korostaa pihan kasvillisuutta, kiviä tai kalliota sekä rakennuksia tai muita rakennelmia.
Trio Mineros
Trio Mineros -aurinkokennovalaisimet on helppo sijoitella tarpeen mukaan terassille, parvekkeelle tai pihapiiriin.

Älyvalaistuksella uusia ulottuvuuksia ulkovalaistukseen

Älyvalot tuovat ulkovalaistukseen lisää ohjattavuutta ja muunneltavuutta. Älyvalaistus mahdollistaa yksilöllisen ohjelmoinnin, mukautuvat ajastukset ja vuodenaikaan sopivat valaistustoiminnot. Älyvalaisimia ohjataan joko kaukosäätimellä tai mobiilisovelluksella, joten myös etäkäyttö on helppoa. Helpoimmin älyvalaistus voidaan toteuttaa ulkotiloihin vaihtamalla olemassa oleviin pihavalaisimiin älylamput. Lisäksi on saatavilla laaja valikoima tyylikkäitä älyvalaisimia ulkokäyttöön.

Philips Hue
Philips Hue -älyvaloilla voi toteuttaa pihavalaistuksen villeimmätkin visiot.
Philips Hue -valonauha
Älykkäät Philips Hue -valonauhat on helppo asentaa esim. kaiteisiin ja muihin rakenteisiin.

Älyvalaistuksen etuja:

  • Luo turvallisuutta valaistuksella:
    Ohjelmoi valot syttymään ja sammumaan sopivasti ollessasi poissa, jotta koti olisi asutun näköinen tai ohjelmoi valot syttymään kun aurinko laskee tai lähestyt kotia.
  • Luo erilaisia tunnelmia:
    Voit vaihtaa valaistuksen väriä ja värilämpötilaa monipuolisesti. Vaihda valaistuksen asetuksia esim. vuodenajan mukaan tai luo juhliin oma valaistusmaailma.
  • Vähennä energiankulustusta:
    Ohjelmointi mahdollistaa ajastukset ja älykkäät ominaisuudet, jolloin valoja käytetään vain silloin kun niille on tarvetta.
  • Mobiiliohjattavuus ja ohjelmointi lisää käyttömukavuutta:
    Tarkasta mitä valoja kotona on päällä etänä ja hallinnoi niitä kätevästi mobiilisovelluksella. Aseta erilaisia valotoimintoja, kuten esim. joka arkiaamu punainen valo eteisessä kertoo koululaiselle on lähdettävä kouluun.
  • Valaistuksen yhtenäistäminen:
    Kun sisä- ja ulkovalaistus on toteuttu toistensa kanssa yhteensopivalla älyvalaistusjärjestelmällä, pystyt hallinnoimaan kotisi valoasetuksia kokonaisvaltaisesti.
Älyvalaistus
Älyvalaistus mahdollistaa koko kodin valojen, niin ulkovalojen kuin sisävalojenkin, hallinnan samalla mobiilisovelluksella.
Paulmann Plug & Shine -ulkospotit
Paulmann Plug & Shine -ulkospotit ovat yhteensopivia mm. Philips Hue sekä Osram Lightify -älyvalotuotteiden kanssa.
TILAA UUTISKIRJE JA SAAT 10 € ALENNUSKOODIN

Alennuskoodi on voimassa yli 100 € tilauksille. Jatkossa saat ajankohtaiset kampanjat ja erikoistarjoukset suoraan sähköpostiisi.
Saman saat kalliimmalla muualta.

Syötä tähän sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme ostoskorin sinulle.

Joillekin myymillemme tarvikkeille rahti määräytyy toimitusosoitteen postinumeron ja toimitettavan määrän mukaan. Kerro meille siis ensin postinumerosi, niin voit sen jälkeen lisätä tämän tuotteen ostoskoriin. Voit määritellä rahtilaskentaan käytettävän postinumeron tässä:
Postinumero