Valaisimen asennus
Katto- ja seinävalaisimissa on monenlaisia eri asennustapoja. Mitä eri asennustavat tarkoittavat? Mitä sinun pitäisi tietää eri asennustavoista ennen valaisimen ostamista? Tutustu eri asennustapojen kuvauksiin ja asennusohjeisiin.
Muista aina ottaa sulake pois päältä ennen lampun asennusta turvallisuuden takaamiseksi. Huomaa myös, että kiinteiden valaisimien kytkentä on sallittu vain sähköalan ammattikoulutuksen saaneen sähköasentajan toimesta. Myös muiden lamppujen asennukset kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi, jos et tiedä mitä teet - turvallisuus ennen kaikkea!
Meiltä saat tilattua katto- ja seinävalaisimille asennuksen ja asennuspalvelumme tarjoaa apua myös kotisi muissa sähkötöistä.
Kattovalaisimen asennustavat | Seinävalaisimen asennustavat
Kattovalaisimen asennus
Kattovalaisimia ovat tyypillisesti riippuvalaisimet, plafondit, kohdevalaisimet ja alasvalot. Valaisimien asennustavat vaihtelevat valaisimen muodon ja ominaisuuksien mukaan. Yksinkertaisimmin kattolampun asennus sujuu koukkukannen päälle pistotulpalla.
Kattovalaisimen asennus koukkukannen päälle
Koukkukansi on valaisinpistorasian päälle asennettava kansi, jossa on koukku valaisimen riipustamiseen sekä pistorasia valaisimen pistotulppaa varten. Koukkukannen päälle asentaminen on yleisin riippuvalaisimien asennustapa Suomessa ja suurimmassa osassa kotitalouksia kattovalaisinpaikat on varustettu koukkukannella.
Valaisimissa voi olla pistotulppa valmiina, mutta jos näin ei ole, se on helppo asentaa myös itse. Maadoitettuja ja maadoittamattomia pistotulppia myydään erikseen ja pistotulppa valitaan valaisimen ominaisuuksien mukaan. Tarkista valaisimen asennusohjeesta kumman pistotulpan tarvitset. Kattopistotulppa asennetaan valaisimeen liittämällä johdot sokeripalalla (kytkentärima) tai jousiliittimellä. Yhdistä johdot niin, että saman väriset johdot tulevat vastakkain. Sokeripalaan liitettäessä tarvitset pienen ruuvimeisselin, jonka avulla johdot puristetaan sokeripalaan. Jousiliitin toimii painamalla liitintä ja asettamalla johdot oikeisiin reikiin.
Vanhemmissa asunnoissa saattaa katossa olla jakorasian ja koukkukannen sijaan kattoon kiinnitetty koukku sekä katosta tulevat johdot sokeripalaan liitettynä. Myös tällaisiin kohteisiin asennus onnistuu valaisimille, joissa on ilmoitettu asennustavaksi koukkukannen päälle. Jos valaisimessa on pistotulppa, se irrotetaan ja lamppu asennetaan sokeripalaan liittämällä valaisimen johdot saman väriset johdot vastakkain.
Kattovalaisimen asennus jakorasian päälle
Jakorasian päälle asennettavat valaisimet ovat tyypillisesti spottivalaisimia tai plafondeja, jotka eivät rakenteensa puolesta sovellu koukkukannen päälle. Jos katossa on koukkukansi, se tulee poistaa paikaltaan. Valaisimen johdot kytketään sokeripalan tai jousiliittimen avulla saman väriset johdot vastakkain. Valaisimen mukana toimitetaan asennusrauta, joka ruuvataan tukevasti jakorasiaan. Valaisin asennetaan asennusrautaan ja kiristetään paikalleen ruuveilla.
Kattovalaisimen asennus suoraan kattopintaan
Isoissa valaisimissa voi asennustapa olla suoraan kattopintaan ja se tarkoittaa valaisimen ruuvaamista kattoon kiinteästi. Jos katossa on koukkukansi ja valaisimen kupu sopii sen päälle, voidaan valaisin liittää pistotulpalla. Jos koukkukansi ei mahdu valaisimen kupuun, tulee kansi irrottaa jakorasiasta ja kytkeä lamppu sokeripalalla. Valaisimen asennusohjeissa kerrotaan mistä kohtaa lamppu kiinnitetään kattoon. Kiinnityksessä pitää huomioida katon materiaali ja valita ruuvit sekä kiinnikkeet kattomateriaalin mukaan.
Huomaa, että kattopintaan asennettu valaisin voidaan verrastaa kiinteään valaisimeen, jonka asennus on sallittu vain sähköasentajan toimesta.
Upotettavien kattovalaisimien asennus
Upotettavat valaisimet ovat tyypillisesti alasvaloja tai upotettavia led-plafondeja ja -paneelivaloja. Sähkövedot upotettaville valaisimelle vedetään kattopinnan yläpuolelle ja itse valaisin asennetaan sopivan kokoiseen reikään jousikiinnityksellä, jolloin valaisin puristuu tukevasti kiinni. Jousikiinnityksellä valaisin pysyy tukevasti paikallaan ja lopputulos on siisti. Upotettavia valaisimia ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota asennussyvyyteen. Valaisimen rakenteellisen syvyyden lisäksi pitää ottaa huomioon valaisimen lämmöstä aiheutuva tilan tarve. Valaisimen tuotetiedoista löydät tiedot vaaditusta asennussyvyydestä.
Upotettavat kattovalaisimet ovat kiinteitä valaisimia ja niiden asennus on sallittu vain sähköasentajan toimesta.
Kattovalaisimen pinta-asennus
Pinta-asennettavalla kattovalaisimella tarkoitetaan normaaliin pistorasiaan pistotulpalla kytkettäviä valaisimia. Tyypillisesti tällaisia valaisimia ovat ikkunavalaisimet ja koristevalaisimet. Pistotulppa on tavallisesti valaisimissa mukana, samoin kuin ripustusrengas ja sähköjohtoon liitetty kytkin.
Kiskovalaisimen asennus
Kiskovalaisimella tarkoitetaan erilliseen valaisinkiskoon kiinnitettäviä valaisimia, jotka ovat tavallisimmin kohde- eli spottivalaisimia. Kiskoja hyödynnetään paljon julkisten tilojen valaistuksissa, mutta ne sopivat loistavasti myös kotitalouksiin. Kiskojärjestelmiä on erilaisia, mutta yleisimmin Suomessa on käytössä Nordic Aluminium 1- tai 3-vaihekiskot. Varmista valaisimen sopivuus kiskoon ennen uusien valaisimien tilausta.
Kiskovalaisimet asennetaan suoraan sopivaan kohtaan asettamalla ja lukitsemalla paikalleen. Kiskoon liitettävien valaisimien määrä saattaa olla rajoitettu, joten kiskon sähköteknisestä maksimikuormasta kannattaa ottaa selvää ennen valaisimien liittämistä. Kiskojärjestelmät ovat kiinteitä valaisinratkaisuja ja niiden asennus on sallittu vain sähköasentajan toimesta. Yksittäisiä kiskovalaisimia voi asentaa, poistaa ja siirtää itse.
Seinävalaisimien asennus
Seinävalaisimet ovat yleensä kiinteitä valaisimia, joiden asennus on sallittu vain sähköalan ammattikoulutuksen saaneen sähköasentajan toimesta. Pinta-asennettavissa seinävalaisimissa on mukana pistotulppa ja ne kytketään normaalisti pistorasiaan. Meiltä saat kaikille seinälampuille asennuksen. Lue lisää asennuspalvelusta ja pyydä tarjous kotisi sähkötöistä ja muista asennuksista.
Seinävalaisimen asennus suoraan seinäpintaan
Seinävalaisimet asennetaan tyypillisimmin Suomessa suoraan seinäpintaan. Asennustapa ei välttämättä edellytä kojerasiaa vaan sähköjohdot voivat tulla myös suoraan seinästä. Yleensä valaisimissa on asennusrauta, joka kiinnitetään seinään ja johon valaisin liitetään kiinnityksen jälkeen. Suoraan seinäpintaan asennettavat seinävalaisimet ovat kiinteitä valaisimia ja niiden asennus on sallittu vain sähköasentajan toimesta.
Seinävalaisimen pinta-asennus
Pinta-asennettavalla seinävalaisimella tarkoitetaan normaaliin pistorasiaan pistotulpalla kytkettäviä valaisimia. Valaisimet kiinnitetään seinään valaisimen mukana tulevalla telineellä valaisimen mallista riippuen. Valitse kiinnikkeet ja ruuvit seinämateriaalin mukaan. Valaisimessa on yleensä kytkimellä varustettu sähköjohto.
Seinävalaisimen asennus kojerasiaan
Kojerasiaan asennettavat seinävalaisimet ovat usein yövaloja tai merkkivaloja. Nämä valaisimet asennetaan samoin kuten pistorasiat ja valokatkaisijat. Kojerasia-asennukset on sallittu vain sähköasentajan toimesta.
Upotettavien seinävalaisimien asennus
Seinään upotettavia valaisimia käytetään yleensä kulkuväylien ja portaiden valaisemiseen. Asennustapa vaihtelee valaisimen ominaisuuksien ja koon mukaan, mutta usein valaisimen mukana toimitetaan erillinen asennuskotelo, joka asennetaan ensin sopivaan reikään ja valaisin asennetaan koteloon. Upotettavan seinävalaisimet ovat kiinteitä valaisimia ja niiden asennus on sallittu vain sähköasentajan toimesta.