Akkukoneiden valintaopas
Akkukäyttöisten työkalujen tekniikka on kehittynyt huimasti viimeisen parin vuosikymmenen aikana. Uudet litiumioniakut ovat keveitä ja voimakkaita sekä kestäviä. Kahdella 5 Ah akulla työskentelee kokonaisen työpäivän helposti, akun latausajan ollessa jopa alle tunnin. Sama vaihdettava akku käy kymmeniin eri työkaluihin lehtipuhaltimesta ketjusahaan.
Halpa ja hyvä?
Halpa ja hyvä eivät yleensä kohtaa, näin on myös akkukoneiden suhteen. Halpakoneet saattavat olla järkevä valinta satunnaiseen huonekalujen kasaukseen tai muuhun vastaavaan pieneen työhön.
Mikäli remontoit tai rakennat enemmän, kannattaa kunnolliseen työkaluun investoida. Samaa akkua käyttävien koneiden valinta helpottaa käytännön tekemistä ja vähentää ylimääräisten akkujen ja -laturien tarvetta.
Halpamallien koteloissa, moottoreissa ja voimansiirrossa saatetaan käyttää materiaaleja, jotka eivät kestä kovaa ja jatkuvaa käyttöä.
Akuissa on eroja
Akun jännite [V] kertoo koneen tehon. Akun jännite vaihtelee pienkoneiden 3,6 voltista raskaimpien koneiden 36 volttiin. Tavallisin jännite on 12–18V.
Akun kapasiteetti [Ah] kertoo työskentelyajan. 3.0 Ah:n akussa riittää puhtia kolme kertaa pitempään kuin 1 Ah:n akussa.
Akkulatureiden latausajoissa on eroja. Pikalaturit lataavat akun jopa puolessa tunnissa, hitaammilta siihen kuluu useita tunteja.
Useimmissa porakoneissa on litium-ioni-akku. Se on vanhempia akkutyyppejä tehokkaampi, kevyempi, pienempi ja huolettomampi ladata ja käyttää.
Hyvän akkuporakoneen ominaisuudet
- Kaksi vaihdetta: nopeuden voi säätää sopivaksi erilaisiin töihin.
- Hiiliharjaton moottori: Voimakkaampi, kestävämpi, kompaktimpi ja ergonomisempi.
- Portaaton nopeudensäätö ja pyörimissuunnan vaihto: löytyvät yleensä kaikista koneista.
- Momentinsäädin: saadaan ruuvi uppoamaan oikeaan syvyyteen eikä ruuvinkanta vahingoitu. Poraamiselle on oma momenttisäätö.
- Käteensopivuus: Koneiden koko, paino ja muotoilu vaihtelevat, minkä vuoksi koneen sopivuutta omaan käteen kannattaa kokeilla ennen ostopäätöstä.
- Tärinä ja käyntiääni eivät häiritse.
- Mahdollisuus liittää pölynkeräyslaite tai pölynimuri.
- LED valo pimeässä työskentelyä varten.
Voltti [V]
Akun jännitteen suuruus kerrotaan voltteina. Suurempi volttimäärä mahdollistaa suuremman vääntömomentin.
Vääntömomentti [Nm]
Ilmoittaa koneen voiman, yksikkö on Newtonmetri [Nm], tarkoittaa n. 100g painon tuottamaa vääntöä metrin varrella.
Esimerkiksi auton rengaspulttien kiristysmomentti on luokkaa 100 Nm, tähän päästään ristikkoavaimella kohtuullisella ihmisvoimalla.
9 Nm tai vähemmän: Ruuvimeisselin korvike pienissä kotitöissä (taulujen ripustus, huonekalujen kokoaminen, jne).
10 - 30 Nm: Pienempiin asennuksiin ja nikkarointiin. Myös remonttien tilapäisapuna. Monipuolinen kone, joka sopii useimpiin teeitse projekteihin.
31 Nm tai enemmän: Remontointiin, rakennuksille, ammattikäyttöön. Mikäli käytät porakonetta / ruuvinväännintä usein ja paljon.
Ampeeritunnit [Ah]
Kertoo kuinka paljon kapasiteettia akussa on. Mitä isompi luku, sen pidempään koneella voi työskennellä ilman uutta latausta.
Automaattinen karalukko
Pienemmissä ruuvivääntimissä oleva toiminto, jolla konetta voi käyttää tavallisena ruuvimeisselinä, mikäli loppukiristys halutaan tehdä käsin.
Säädettävä momentti
Säädettävällä momentilla voidaan valita ruuvien tai pulttien kiristystiukkuus.
Iskuporatoiminto
Lähinnä pienten reikien poraamiseen betoniin tarkoitettu toiminto (taulut ym.), missä poranterä tekee iskevää liikettä pyörimisen yhteydessä.
Poravasara
Iskuporakonetta voimakkaampi kone, jossa isku tuotetaan usein paineilmalla. Poranteät ovat myös erilaisella kiinnityksellä (SDS+ tai SDS-Max).
Vaihteisto
Vaihteilla voidaan laajentaa koneen käyttötarkoitusta. Pienellä vaihteella usein ruuvataan ja suurella porataan.
Hiiliharjaton moottori
Hiiliharjattomassa moottorissa ei ole grafiittiharjoja, jotka koskettavat ankkurinapaa. Moottori hyödyntää magneetteja ja elektroniikka. Kuumeneva kuparilanka on sijoitettu lähemmäksi ilmastointiaukkoja, näin moottoriin kerääntyvä lämpö pääsee helpommin ulos työkalusta. Pienemmän mekaanisen kitkan, kompaktin muotoilun ja paremman tuuletuksen ansiosta moottori käy viileämpänä ja kestää pidempään. Hiiliharjattomalla moottorilla saat enemmän suorituskykyä pienemmästä työkalusta.
Millainen kone ja mihin tarkoitukseen?
Pienoisporakone
Pienoisporakoneet ovat sauvamallisia ja niiden suoraan akseliin saa liitettyä monenlaisia teriä. Niillä voi mm. porata pieniä reikiä, hioa, kaivertaa, jyrsiä, teroittaa ja kiillottaa. Pienoisporakoneita on sekä akku- että verkkokäyttöisinä. Ne maksavat noin 50–100 euroa.
Pieni ruuvinväännin
Pieni ruuvinväännin on tarkoitettu lähinnä korvaamaan ruuvimeisselillä tehtäviä töitä. Ruuvinvääntimiä on sekä sauva- että kahvamallisia sekä malleja, jotka voi taittaa eri asentoihin.
Akkuporakone
Akkuporakone on jokaisen kotinikkarin ja remontoijan perustyökalu. Sillä voi sekä ruuvata että porata.
Akkuporakoneiden tehoissa on eroja. Pienitehoisimmat koneet soveltuvat parhaiten ruuvaamiseen, tehokkaimmat myös raskaaseen poraamiseen.
Poran vääntömomentti kerrotaan Nm-arvolla. Pienten koneiden momentti on noin 30 Nm ja tehokkaimpien porien noin 80 Nm.
Akkuporakoneet ovat käytännössä korvanneet verkkovirtaa käyttävät tavalliset porakoneet.
Perustason akkuporakoneet maksavat noin 40–200 euroa.
Iskuporakone
Iskuporakoneen terä hakkaa porattavaa materiaalia nopeaan tahtiin, mikä tehostaa poraamista. Iskuporakone sopii hyvin metallille, puulle ja tiilelle. Normaalit poranterät sopivat iskuporakoneeseen. Iskutoiminto kytketään pois, kun porataan puuta tai metallia.
Iskevä ruuvi- ja mutteriväännin
Iskevä ruuvinväännin on tarkoitettu vahvempaan ruuvien kiinnittämiseen ja avaamiseen. Iskutoiminto lisää tehokasta vääntömomenttia helpottamaan tiukempaa kiinnitystä. Sillä voi avata ja kiinnittää pultteja ja muttereita. Isommilla mutterinvääntimillä käy esimerkiksi auton rengaspulttien kiristys oikeaan momenttiin helposti. Laitteiden koossa ja niiden tehoissa on isoja eroja. Valitse käyttötarkoitukseen sopivankokoinen kone.
Poravasara
Poravasara on tarpeen, kun on porattava isoja reikiä kiveen, betoniin tai tiileen.
Uusien kerrostalojen seinät ovat kovaa betonia, johon esimerkiksi iskuporakoneen tehot eivät riitä, vaan tarvitaan poravasara.
Monissa poravasaroissa pyörimisliikkeen voi kytkeä pois, jolloin sitä voi käyttää piikkaamiseen.
Talttamaisella terällä voidaan piikata esimerkiksi uria sähköputkia varten betoniin tai irrottaa vanhaa laatoitusta.
Poravasaroissa on hyvin usein SDS+ tai SDS-Max teräkiinnitys, perinteiset poranterät eivät käy.
Akkukäyttöiset poravasarat soveltuvat keikkatyöhön ja satunnaisempaan käyttöön. Ammattikäyttöön ja jatkuvaan työhön tarkoitetut poravasarat ovat useimmiten verkkovirtakäyttöisiä suuren tehontarpeen vuoksi.